Сімейна сироварня CHEESE PURITY UKRAINE, яка розташована у місті Первомайськ, Миколаївської області, сьогодні є новим, амбітним виробником смачних та якісних крафтових сирів. Про продукцію сироварні вже знає Миколаїв, Київ, Одеса, Херсон та навіть деякі країни Європи.
Про те, як сьогодні працюють вітчизняні сировари, у чому цінність їх продукції та які у них перспективи, розповідає Георгій Стояновський - засновник сімейної сироварні CHEESE PURITY UKRAINE.
Георгію, як прийшла ідея започаткувати виробництво крафтових сирів та заснувати сімейну справу?
Ідея заснувати сімейну сироварню народилася саме під час війни. Я бачив скільки людей засмучені, як вони переживають, і захотілося через свої руки донести людям підтримку, маленьку радість, смачне задоволення.. Хоча цей продукт мене цікавив давно, і бажання виробляти сири було задовго до цього, але, не було того поштовху, коли ідея «дозріла». Так, попри дуже неспокійні часи, ми почали виробляти сири Лабне і Халумі та поступово розширювати обʼєми виробництва.. Дуже велику роль в започаткуванні сімейної справи, відіграла моя дружина Анастасія. Саме її віра та підтримка, її вміння вислухати й дати влучні поради, допомогли не зупинятися і крок за кроком реалізовувати ідею. Сьогодні її мудрість та підтримка допомагають розширювати виробництво та приймати нові виклики, і я безмежно вдячний їй за це.
За основним покликанням, Ви - священнослужитель. Певно, саме цей факт пояснює таке дбайливе і максимально відповідальне ставлення до якості продукції?
Так, я священник, і скажу відверто, спочатку було дуже багато перешкод та сумнівів зі сторони оточення. Та я добре розумів, що будь-яка справа на стадії побудови - важка. Але якщо в тебе є велике бажання, якщо ти це робиш справу з любов'ю, тоді, поступово все стає набагато легшим і навіть вирішення складнощів приносить задоволення.
Покликання священника дійсно накладає особливу відповідальність, тому що це харчовий продукт, і треба намагатися зробити його не тільки максимально якісним та корисним, а й максимально благим. Мені дуже подобається приклад європейського виробника-сировара, за продукцією якого приїжджають навіть з інших міст. Знаєте, що відповіли покупці на питання «Чому ви купуєте саме в нього».? Відповідь дуже проста, і в той самий час, дуже глибока: «Тому, що його сири мають особливий посмак». Це дуже важливо, щоб був саме той «особливий посмак», щоб людина хотіла повернутися до якості, яку ми робимо, щоб цей сир людям подобався. А це не тільки про якісні характеристики продукції, це і настрій, це особливий стан душі при приготуванні. Адже через харчові продукти людина отримує сили для життя. І коли ти робиш продукт власними руками, коли ти передаєш цей настрій спокою людям, коли виготовляєш з любов’ю - то і людині це буде на користь.
Назва Вашої сироварні - CHEESE PURITY UKRAINE, яка дає характеристику чистоти сирів. Розкажіть про якість вашої продукції.
Наш сир - дійсно чистий продукт. По-перше, наша продукція виготовляється з якісного молока. Таку якість може забезпечити годівля корів екологічно чистим кормом - сіно і зерно, без використання консервованих кормів та силосів. По-друге, чистота постачальників. Люди, в яких ми закуповуємо молоко, регулярно проходять медичні обстеження і надають довідку про стан здоровʼя. Вони дуже зацікавлені в співпраці з нами, і щоб не втратити свій заробіток, щоб їх труд не пройшов даремно, вони дуже ретельно дотримуються усіх вимог. По-третє, молоко обов'язково проходить якісну пастеризацію для того, щоб воно було чистим, але при цьому, максимально зберігало усі поживні речовини. Саме ці три фактори, забезпечують гарантовану чистоту нашої продукції.
Наскільки широкий асортимент сирів вашого виробництва?
Сьогодні ми виготовляємо два види крафтових сирів – сир Лабне та сир Халумі. А вже кожний з них, має свої різновиди. Халумі, якщо традиційний - з м'ятою, але ми можемо зробити із прованськими травами, з паприкою, з шинкою, можемо зробити «чистий» Халумі без добавок. Це вже за бажанням клієнтів, кому який смак до вподоби.
Щодо розширення - на даний час ми не плануємо збільшувати асортимент. Я схильний до того, що краще буде два види, але вони будуть максимально якісними. При розширенні виробництва я маю бути впевненим, що зможу проконтролювати усі процеси, адже кожен вид сиру, має свою особливу технологію приготування, свої тонкощі. Наприклад, технологія виготовлення сиру Лабне, в принципі, проста, але є свої нюанси, яких не можна ігнорувати. Молоко пастеризується, додається фермент, закваска, потім залишається для того, щоб утворилося, так назвати, якісне сирне кольє - і все це має відбуватися суворо за технологією.
У виробництві сиру Халумі, дуже важливо витримати температурний режим: зберігати температуру приміщення та самого молока, температуру пастеризації, температуру, в якій стікає сироватка, температуру варіння. Дасте більшу температуру - не вийде, додасте температуру дуже швидко - не вийде.. Треба варити повільно. Нібито це легко, але тут треба мати досвід, витримку, тут треба мати спокій, адже цей спокій передається людям, які будуть вживати сир. До того ж, у кожного сировара є свої секрети виробництва, які він отримав завдяки особистому досвіду..
Тому, навіть якщо у нових співробітників буде досвід та практика, мій особистий контроль та причетність до процесу дуже важливі. Поки, я до цього, за часовими ресурсами, не готовий. Але надалі - можливо.
Для кого Ваша продукція?
Наш сир можуть вживати діти й дорослі. Виключенням є люди, для яких молочна продукція є певним алергеном. Крафтові сири такої якості можна, і навіть потрібно, вживати діточкам у садочках, школах. До речі, дітям ми постачаємо сири без приправ, робимо солодкий сир. Сир має йогуртовий присмак, він дуже ніжний і дуже корисний.
Дорослим, наші сири можна подавати у ресторанах, адже є безліч рецептів салатів - чи то до сніданку, чи на обід, чи для смачної вечері. Сир Халумі взагалі можна смажити, можна запікати, готувати на мангалі. Інші види сирів на пательні просто розплавляться та потечуть, втративши смакові якості, а підсмажений сир Халумі зберігає абсолютно всі властивості - саме тому він є вибором справжніх гурманів.
А через які смакові якості обирають сири Лабне?
Лабне - це кремовий сир, зроблений з йогурту. Його виготовляють у різному вигляді, частіше - у формі кульок, які обвалюють у прованських травах і спеціях, заливаючи олією. На смак сир дуже ніжний, з м'якою сирно-кремовою фактурою. Це ідеальна закуска для сніданків, цінний інгредієнт для смачних салатів, добре підходить в якості «намазки» на хліб або крекери. До речі, наші діти дуже люблять саме цей сир із крекерами. Сир дуже ситний і корисний - справжнє джерело вітамінів для дитячого організму.
Взагалі, споживачі обирають сир Лабне, тому що в ньому є ніжність. А ще, його полюбляють за різноманітність смаків. Кожна кулька не схожа на іншу: одна кулька - із червоною копченою паприкою, інша кулька - із сушеним часником, третя кулька - із прованськими травами, четверта - з білим або чорним кунжутом, п'ята кулька- із сушеними томатами..
Усі вони різні. І в цьому є особливе естетичне та смакове задоволення.
Наскільки сьогодні розвинена культура споживання крафтових сирів в Україні?
За останні роки кількість запитів у Google на купівлю крафтових сирів у Європі зросла в 3,5 раза. Я думаю, це пояснюється тим, що люди все частіше приділяють увагу здоровому харчуванню. Це стосується і України. Я зараз спостерігаю динаміку того, що люди хочуть споживати більш якісну продукцію, особливо у великих містах - Одеса, Київ, Харків. Думаю, це повʼязано з культурою здорового харчування в цілому. Знаєте, здорове харчування – це залог нашого життя. Якщо людина харчується якісними, натуральними продуктами, її організм візьме більше поживних речовин для того, щоб повноцінно і довго жити. Тому, багато хто своє харчування вибудовує вже за принципом: краще менше, але якісніше.
Чи вплинула ця тенденція на обʼєми продажів?
Так, звісно. Сьогодні, ми постійно розширюємо канал збуту продукції - відвідуємо виставки виробників, спілкуємось з представниками роздрібної торгівлі. Нещодавно відвідали виставку у Києві, на ВДНГ, тут я отримав дуже велику практику.
Наразі ми продаємо сири через невелику партнерську мережу в регіоні, а також через інтернет-магазин, з доставкою по всій країні. Поступово виходимо на міжнародний ринок. Обробляємо запит із Нідерландів, вивчаємо ринок Польщі, Германії. Мінімальне замовлення для комерційних компаній - від 100 баночок сиру Лабне, сиру Халумі - від десяти кілограмів. Ми завжди відкриті до плідної співпраці.
До речі, після відкриття, сир бажано зберігати у холодильнику при температурі від +2 до +8. Сир Халумі можна зберігати навіть в морозильній камері, він не втрачає своїх смакових якостей. У вакуумній упаковці зберігати Халумі можна до 30 днів, той же термін придатності й у невідкритої баночки сиру Лабне.
Як можна оформити замовлення по Україні?
Роздрібна торгівля працює у звичайному режимі. Якщо людина хоче купити одну-дві баночки сиру для сімейної вечері - ми з радістю відправляємо Новою поштою. Для замовлення, можна написати в особисті повідомлення на нашій сторінці інстаграм, або оформити замовлення за номером телефону, і ми, якнайшвидше, надішлемо найсвіжіші сири вам до столу.
Які Ваші плани щодо розвитку сироварні?
Невпинно розвивати свою справу, але так, щоб я зміг контролювати увесь процес виробництва. Ми не женемося за кількістю, для нашої продукції передусім важлива висока якість.
Що Ви побажаєте читачам нашого видання?
Як людина, бажаю найголовнішого - мирного неба. Як виробник сирів, хочу побажати споживати якісні продукти, споживати вдумливо та розумно, тому що харчування - це основа фізичного здоров'я. Як духовник - хочу побажати читачам робити будь-яку свою справу з любов’ю. Адже люди, які купують нашу продукцію, не бачать, як ми її виготовляємо, а Всевишній - бачить. Люди не можуть проконтролювати, чи якісно ми зробили ту чи іншу справу, а Всевишній - бачить. Тому, бажаю робити у своєму житті все так, нібито робите це перед Всевишнім.
Телефон для замовлення: