Пшоняна каша, яка колись була буденним наїдком козаків, сьогодні все частіше з'являється у раціоні українців. Правда, готують його не вдома на обід, а на вогні просто неба у великому казані, переважно під час масових заходів.
Інша назва кулешу - надвірна каша, бо традиційно варять його на дворі.
Куліш готували і козаки, і чумаки, і прості селяни під час сезонної роботи в полі. Це ситна страва, яка поєднує у собі крупу, овочі та сало (м'ясо або рибу). Також були варіанти пісного кулешу, коли додавали лише олію.
Похідний куліш, який готували козаки під час походів, містив чотири складові - пшоно, сало, вода, сіль.
Для поживності в куліш додавали м'ясо, сушену рибу та гриби. Такий варіант кулешу називали польовим або береговим, бо готували його мисливці, рибалки чи селяни.
Куліш готували переважно з пшоном, траплялося, що подекуди варили й гречаний (деякі райони Чернігівщини, Полтавщини), кукурудзяний (південне Поділля). Іноді на правобережному Поліссі пшоняний куліш варили на молоці (молочний куліш), сироватці (сироватковий куліш) і на маслянці.
Куліш поширився і на територію Росії та Білорусі, але там він також має свої відмінності і регіональні особливості.

Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління. Сьогодні існує безліч варіантів приготування кулешу, багато з яких є осучасненими.
Традиційно для сьогодення куліш готують 14 жовтня на Покрову, яка була покровителькою козацтва і всіх українських воїнів.
Ми пропонували вам рецепт справжнього козацького кулешу. А тут ви можете прочитати, як готують смолянський куліш.
Пропонуємо тепер приготувати рецепт кулешу за сучасним рецептом. Звісно, в казанку на вогні просто неба.

Інгредієнти:
- Ребра свинні — 1 кг
- Сало підкопчене - 0,5 кг
- Цибуля — 500 г
- Морква - 500 г
- Часник - 4 зубці
- Солодкий перець - 1 шт
- Пшоно - 1 кг
- Вода - 2,5 - 3 л.
- Сіль, перець, спеції - до смаку
- Петрушка, кріп, зелена цибуля

Підкопчене сало ріжемо на шматки, обсмажуємо в казані 10 хв. Додаємо порізані невеликими шматками свинячі реберця.
Обсмажуємо до золотистого кольору, щоб витопився жир. Це займає 10 - 20 хв.
Чистимо і ріжемо невеликими шматочками часник, цибулю і моркву. Вкидаємо в казан і добре обсмажуємо, помішуючи.
Всипаємо попередньо кілька разів промите кип'ятком пшоно. Це роблять для того, щоб крупа не гірчила в каші.
Кілька хвилин обсмажуємо в казані, помішуючи. Вливаємо воду і варимо до готовності.
Густину кулешу регулюєте на свій смак - він може бути густий як каша, може начерпуватися і їстися ложкою.

Вкінці приготування всипати порізану зелень. Перемішати. Накрити кришкою і дати настоятися 5-10 хв.
Їсти на свіжому повітрі. Смачного.